Lussekatter
Ugn 225 grader 5-8 minuter
250 g kvarg
50 g jäst (för söta degar)
100 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 socker
1/2 tsk salt
17 dl vetemjöl
1 pkt saffran
Russin
1 ägg
1 ägg
1. Smula jästen i en bunke
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken & värm till 37 grader. Häll det över jästen.
3. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt & det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bänk. Dela den i 35 bitar & baka ut till lussekatter.
5. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Granera med russin. låt jäsa 30 min
6. Ugn 225 grader
7. Pensla med ägg
8. Grädda i mitten på ugnen 5-8 minuter. Låt svalna på galler